TÜRKİYE’NİN GLOBALDE BAŞARILI GİRİŞİMCİLERİ, İKİNCİ YÜZYILA IŞIK TUTTU


Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini bir araya getiren G3 Girişimcilik Zirvesi, 100. Yıl teması ile Antalya’da gerçekleştirildi. GEN Türkiye ve Habitat Derneği işbirliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ve ANSİAD ev sahipliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ana paydaşlığında düzenlenen 100. Yıl G3 Girişimcilik Zirvesi, kamu, yerel, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları ile akademisyenler, girişimciler ve gençlerden oluşan yoğun bir katılıma sahne oldu. Ülkemizin küresel alanda da başarıları ile söz ettiren girişimci mentorlerin girişimci adayları ile bir araya geldiği zirve, ikinci yüzyılın girişimcilik ekosistemine odaklanan temalarıyla da geleceğimize ışık tuttu.

Ülkemizin girişimcilik ekosistemini bir araya getiren G3 Girişimcilik Zirvesi, Cumhuriyetimizin 100. yılında Antalya’da gerçekleştirildi. Türkiye’deki girişimcilik ekosistemleri arasında bir köprü oluşturmak amacıyla 2020 yılında kurulan ve Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin çatı kuruluşu olan GEN Türkiye’nin, HABİTAT Derneği işbirliğinde, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) ev sahipliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ana paydaşlığında 1 Kasım 2023 tarihinde düzenlediği 100. Yıl G3 Girişimcilik Zirvesi, kamu, yerel yönetim, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, girişimciler ve gençleri bir araya getirdi. 16’ıncı kez düzenlenen zirve, ana teması, uzman konuşmacıları ve kapsayıcı işbirliği ile yoğun bir katılıma sahne oldu.

Etkinliğin açılış konuşmaları Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın, G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz ve ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı tarafından gerçekleştirildi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır da “Hoş Geldiniz” konuşmalarıyla zirvede yer aldı.

Muhittin Böcek: “Girişimciliğin başkenti olmaya hazırız”

100. Yıl G3 Girişimcilik Zirvesinin açılışında konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Büyükşehir Belediyesi olarak inovasyonun, yeni teknolojilerin, girişim eko sisteminin ne kadar önemli olduğunun farkında olduklarını söyledi. “Antalya’mız, girişimciliğin de başkenti olmaya hazırdır. Biz de Antalya’dan çıkacak Türk girişimlerine her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz. Göreve geldiğim günden bu yana Antalya için, tarımsal alandaki girişimlerden, şehrin geleceğine ışık tutacak dijital girişimlere kadar birçok alanda hem destekçi hem de öncü olmak için arkadaşlarımızla yoğun çaba harcadık. Bundan sonra da Antalya’mızın dünya girişim ekosisteminde pay sahibi olan bir şehir olabilmesi için aynı anlayışla çalışmaya devam edeceğiz. Çok yakında Antalya’da; bu alanda çalışmalar yapan kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapan, her yönüyle girişimcileri ve girişimci adaylarını destekleyen ve ulaşılabilir bir girişimcilik merkezi açıyoruz. HUB-Antalya girişimcilik merkezi şimdiden Antalya’mıza ve ülkemize hayırlı olsun. Günümüzde belediyeler sadece bilinen belediyecilik hizmetleriyle yetinmemelidir. Tüm dünyada kentler arasındaki rekabet artık teknoloji ve inovasyonla belirleniyor. Bu alana yatırım yapan kentler her zaman daha çok öne çıkıyor. Bildiğiniz gibi tüm dünyada yükselen bir değer olan dijital göçebeler için Cumhuriyet’in yüzü Antalya’mızı cazibe merkezi haline getirmeliyiz.” dedi.

Rifat Hisarcıklıoğlu: “Yenilikçilik eski köye yeni adet getirmektir”

Zirvenin açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yenilikçiliğin eski köye yeni adet getirmek ve yapılmayanı yeni bir yöntemle ortaya koymak olduğunu belirterek, şunları söyledi: “TOBB olarak Türkiye’de, yurt dışındaki girişimleri sadece izleyen değil, dünyaya açılan girişimlere ev sahipliği yapan bir ekosistem kurulmasını arzu ediyoruz. Girişimcilik ekosisteminin parçası olan bireyler yetiştiren, bu girişimcileri destekleyen ve yenilikçi bir kültürle rekabet gücünü küresele taşıyan, bir Türkiye hayal ediyoruz. Zira bu yüzyılda, küresel arenada var olmanın en önemli şartının, girişimcilik ve girişimci ülke olduğunu görüyoruz. İş kurmak, girişimci olmak, eski sınırları aşmak ve yeniliğe öncülük etmek demektir. Girişimcilik, doğru zamanda, doğru yerde, doğru kişilerin gördüğü fırsatları gerçekleştirmektir. Girişimcilik için hayal kurmak çok önemlidir. Sınırımızın olmadığı tek alan orasıdır. Hayal etmekten vazgeçerseniz, yaşamaktan da vazgeçersiniz. Yenilikçilik eski köye yeni adet getirmektir. Yapılmayanı yapmaktır. Veya yapılanı, yeni bir yöntemle yapmaktır. Cumhuriyetimiz, milletimizin azmi, inancı ve birlikte çalışma arzusuyla şekillendi. Girişimcilik, bu değerleri yücelten bir alan olarak ön plana çıkıyor. Girişimciler, yeni fikirlerle, yaratıcılıklarıyla ve azimleriyle Türkiye'nin geleceğini inşa ediyorlar.”

Orhan Turan: “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında girişimcilere büyük görevler düşüyor”

Türkiye’nin girişimcilik yetkinliğini desteklemeye yönelik çalışmalar gerçekleştirdiklerine değinen TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında girişimcilere de büyük görevler düştüğünü vurguladı. Turan, şunları söyledi: “Girişimciliğin ülkeler için sahip olduğu stratejik değer bugün çok daha belirgin durumda. Bu açıdan Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında girişimcilere büyük görevler düşüyor. Atatürk ve yol arkadaşlarının bizlere emanet ettiği Cumhuriyeti yaşatmak ve yüceltmek hepimizin görevi. Daha çok çalışmamız, üretmemiz ve geleceğe önderlik etmemiz gerekiyor. Türkiye’nin girişimcilik alanındaki rekabet gücünü artırmak ve sürdürülebilir kılmak için TÜSİAD olarak girişimcilik ekosistemimizin ihtiyaç duyduğu yapısal adımlara ve kurumlarımızın girişimcilik yetkinliğini desteklemeye yönelik çalışmalar yürütüyoruz.  Ayrıca genç girişimcilerimizi 2011 yılından bu yana TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! girişimcilik programımız ile destekliyoruz.”

Süleyman Sönmez; “Yeni yüzyılda hedeflerimize ulaşmanın yolu girişimci devletten geçiyor”

Ülkemizin girişimcilik ekosisteminin son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini belirten TÜRKONFED Başkanı Süleyman Sönmez, ikinci yüzyıldaki ortak hayaller için girişimci devletin önemini vurguladı. Sönmez, “Girişimcilik, geldiği nokta itibarıyla yaratıcı bir fikrin, bir startup ile yaşamları değiştirmesinden ibaret değildir. Çağımızda uluslar, girişimciliği bir strateji, bir devlet politikası ve bir sivil toplum seferberliği olarak kabul ediyor. Yeni yüzyılımızda ortak hayallerimize ulaşmanın yolu da bu doğrultuda bir girişimci devlet haline gelmekten geçecek. Girişimci devlet, girişimciliğin yüksek risk içerdiği durumlarda girişimcilere omuz verir; temel araştırma, teknolojik gelişme ve yenilikçi projeleri finanse eder, kritik sektörlerde girişimciliğin genişlemesi için yatırımlar yapar; rekabetçiliği artırmak için sektörel dönüşümleri teşvik eder. Ülkemizde girişimcilik ve inovasyon ekosistemi, son yıllarda hızlı bir gelişme süreci gösterdi. Girişimcilere yapılan yatırımların çeşitlenmesi, ortak çalışma alanlarının çoğalması, hızlandırıcı ve kuluçka merkezlerinin yaygınlaşması, yatırım hacimlerinin büyümesi ekosistemin derinleşmesi açısından kritik gelişmeler oldu” dedi. 

Nevzat Aydın: “Global girişimcilik ekosistemi ile ülkemiz arasında bir köprü kuruyoruz”

GEN Türkiye’nin 100. yılın anlamını ve mirasını her platformda vurguladığını hatırlatan GEN Türkiye Başkanı Nevzat Aydın da, “Bu zirve, Cumhuriyetimizin 100 yılının mirasını geleceğe taşımak için bir adım atma fırsatıdır. Bugün, iş dünyasının önde gelen isimleri, girişimcilik ekosisteminin öncüleri ve yeni nesil liderler olarak bir aradayız. Bu buluşma, Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye'nin girişimcilik potansiyelini vurgulamak ve yeni başlangıçları teşvik etmek için eşsiz bir fırsat. İnanıyoruz ki GEN Türkiye Global girişimcilik ekosistemiyle ülkemizdeki ekosistem arasında köprü görevi üstlenirken Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini daha dinamik hale getirecek” dedi.

Gülden Yılmaz: “Zirve, yeni, iş birlikleri için mükemmel bir fırsat”

G3 Platform Başkanı Gülden Yılmaz da konuşmasında şunları söyledi: “Girişimci cesurdur, girişimci çözüm odaklıdır, girişimci umudunu kaybetmez. Ülkemizin en büyük girişimcisi tartışmasız Mustafa Kemal Atatürk’tür. Cumhuriyetimizin 100. Yılında, G3 Forum; İstanbul'dan başlayan ilk serüvenine Antalya'da devam ediyor. Bugünkü G3 Forum on altıncı G3 Forum olacak. G3 Forum'un başladığı İstanbul'daki yolculuğumuz, Anadolu'daki zirvelerle daha da büyüdü. Kayseri'de başlayan Anadolu G3 Zirveleri serüveni, Ankara, Trabzon, Amasya ve Gaziantep'ten sonra bugün Antalya'da devam ediyor. G3 Forumlar, Türkiye'nin girişimcilik potansiyelini desteklemek ve girişimcilere ilham vermek için organize edilir. Bugün, iş dünyasının önemli isimleri, girişimcilik ekosisteminin öncüleri ve geleceğin liderleri burada bu amaçla bir araya geldi. Bu etkinlik, yeni iş fikirlerini paylaşmanın, ilham almanın, iş birliği yapmanın ve büyümenin mükemmel bir fırsatı olacaktır.”

Akın Akıncı: “Cumhuriyetimizin 100 yılında “G3 Zirvesi’ne ev sahipliği yapmak büyük bir gurur”

Antalya ve Isparta, Burdur bölgelerinde girişimcilik faaliyetleri ile öne çıkan ANSİAD için Cumhuriyetimizin 100 yılında G3 Zirvesi’ne ev sahipliği yapmanın büyük bir gurur olduğunun altını çizen ANSİAD Başkanı Akın Akıncı, “Ülke ekonomisinin katma değerli büyümesini destekleyecek girişimcilik alanındaki değer zincirini daha da ileriye taşıyacak, yeni adımları değerlendirmeyi, mevcut adımlarını da geliştirmeyi sürdüren ANSİAD’ın girişimcilik ekosistemi yaratma yolculuğunda geriye dönüp bakıldığında, zamanında yaratılan noktalar kolaylıkla birleştirilebiliyor. Kuruluşundan bu yana geçen 33 senelik mazisinin 21 yılında Antalya, Burdur, Isparta bölgelerinde girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi için çaba gösteren derneğimiz gelinen noktada tüm Antalya ve bölge üniversitelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, meslek odalarımız, tekno kentlerimiz, belediyelerimiz ve Habitat ile Baka’nın oluşturduğu 65 paydaşı ile yoluna devam etmektedir. Her sene bir önceki senenin noktalarını birleştirerek, önümüzdeki sene neler yapabileceğimizi görmek ve bu şekilde hareket etmek girişimcilik eko sistemimizi daha da geliştirme yolunda bizlere büyük motivasyon sağlamaktadır” dedi.

Sezai Hazır: “Girişimcilere rehberlik etmek en önemli misyonumuz”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dünyanın en iyi girişimcisi olarak da tarihe geçtiğini belirten Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, “Bugün 100. yılını kutladığımız Cumhuriyet de bir kişinin hayaliydi. O’nun lider ve mücadeleci ruhunun ve zorluklar karşısında asla pes etmeyen kararlı duruşunun, her birimizin hayatında bir ateşleyici güç olmasını gerekir. Her ne kadar dünya haritası üzerinde büyük markalar, ülkeler, yapıtlar kurulmuş olsa da hiç şüphesiz ki; en zor zamanlarında Türkiye Cumhuriyeti‘ni en zorlu şartlarda kuran Mustafa Kemal Atatürk, Dünya’nın en iyi girişimcisi olarak tarihe geçmiştir. Bu çerçevede GEN Türkiye ve Habitat Derneği olarak, girişimcilik ekosistemini desteklemek ve genç girişimcilere rehberlik etmek en önemli misyonumuz. Bugün içinde bulunduğumuz bu zirve, bu misyonu ilerletmek için önemli bir adım” diye konuştu.

Girişimci mentorler, girişimci adaylarıyla buluştu

Cumhuriyetimizin 100. yıl temasıyla girişimcilik ekosisteminin önemli aktörlerinin konuşmacı ve mentor olarak bir araya geldiği zirvede girişimcilik politikaları, girişimcilik ekosisteminin hızlandırıcı ve destekleyici aktörleri mercek altına alındı. Türkiye’nin en önemli girişimcilik buluşması olan zirve, “Open House Meeting Mentor - Girişimci Buluşması” ile başladı. Geleneksel olarak düzenlenen ve genç girişimcileri mentorlar ile buluşturan yuvarlak masa toplantıları sayesinde girişimci adayları, mentorların tecrübelerinden yararlanarak girişimcilik yol haritalarını şekillendirdi. Açılış konuşmalarının ardından yeni nesil girişimciler ile ilgili tüm başlıkların mercek altına alındığı G3 Forum, deneyim aktarımının yer aldığı oturumlarla devam etti.

Insider CEO ve Kurucu Ortağı Hande Çilingir’in “Türkiye'den Dünyaya Bedel Teknoloji Girişimi Çıkarmak” temalı sunumuyla katıldığı zirvede; GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Aydın ve TAV Yönetim Kurulu Başkanı Sadi Şener, “Nesiller Arası Girişimcilikte Dönüşüm”ü ele aldı. “Kadın Girişimcilerle Değişen Dünya”yı GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gülden Yılmaz ve BigChefs Kurucu Ortağı Gamze Cizreli anlattı.

Moderatörlüğünü GEN Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Göktekin Dinçerler’in yaptığı “Ekosistemi Güçlendiren Aktörler Paneli”nin konuşmacıları ise Google Türkiye Müdürü Mehmet Keteloğlu, Meta, Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Başkanı Sezen Yeşil, Tiktak Kurucusu Ersan Öztürk, Trendyol İcra Kurulu Üyesi Ozan Acar ve Yemeksepeti CEO’su Mert Baki oldu. “100. Yıl G3 Girişimcilik Zirvesi” networking etkinliğinin ardından sona erdi.

------------------------------------

GEN Hakkında: 

Her Kasım ayında Global Girişimcilik Haftası’nı (GGH) kutlayan kurumlar tarafından oluşturulan, yıl boyunca girişimcilik programlarını ve girişimleri bir araya toplayan, küresel bir girişimcilik ekosistemi oluşturmayı amaçlayan GEN, 178’den fazla ülkede, insanların fikirlerini ortaya çıkarmasına ve fikirlerini gelecek vaat eden yeni girişimlere dönüştürmesine yardımcı olmaktadır.

GEN Türkiye Hakkında: 

GEN Türkiye, Habitat Derneği sekretaryasında, GEN’in bir parçası olarak çalışmalarını sürdürmektedir. GEN Türkiye’nin misyonu, Türkiye’deki girişimcileri geliştiren, destekleyen etkili programlar yapmak ve politikalar belirleyip uygulayarak Türkiye’nin girişimcilik ekosistemini güçlendirmektir. GEN Türkiye, Türkiye’deki girişimleri GEN’in iyi örnekleri ile buluşturarak; Türkiye ekosistemiyle global girişimcilik ekosistemi arasında köprü görevi görmektedir.

 

Çiler ÖZCEYLAN
Basın Danışmanı

E-mail: basin@ansiad.org.tr
Tel:      0242 3120303
Fax:     0242 3215511