DR. CEM OĞUZ; “KONYAALTI SAHİLİNE BUNU YAPMAYA KİMİN HAKKI VAR?”


Boğaçayı Projesiyle ilgili büyük bir kıyı erozyonu yaşanacağını belirten Dr. Cem Oğuz, “Antalya’lılar şuna karar verecek, bu gölet için 6.5 kilometre sahili feda mı edeceğiz yoksa bu göleti mi devam ettireceğiz. Güzelim sahile bunu yapmaya kimin hakkı var?” dedi.

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) 2019 faaliyet yılı 5. Kahvaltılı Toplantısı Akra Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantı moderatörlüğünü ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın Akıncı’nın gerçekleştirdiği toplantının konuğu Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve ANTEPE İnşaat ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Cem Oğuz oldu. ‘Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Devam Eden ve Projelendirilen Yatırımları’nın konuşulduğu toplantıya Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili ve ANSİAD Geçmiş Dönem Başkanı Mehmet Hacıarifoğlu, ANTEPE A.Ş. Genel Müdürü İsmail Erdoğmuş ve ANSİAD üyesi iş insanları katıldı. Antalya’nın her 10 yılda bir 2 kat artan bir nüfusa sahip olduğunu ve her yıl da milyonlarca turisti ağırladığını dile getiren Dr. Cem Oğuz, “Böyle orantısız büyüyen bir kentin en büyük sorunu altyapıdır. Burada sürdürülebilir kentsel altyapı sistemleri iyi kurulmalıdır” dedi. Antalya ile ilgili bilgiler de veren Dr. Oğuz, 2014 yılında hayata geçirilen Bütünşehir Yasası’yla kentlerin yönetilemediğini kaydederek, “Bütünşehir Yasasıyla birlikte geçen dönem bir deneme süreci yaşadık ve maalesef başarılı olamadı. Bu sistem tutmadı Türkiye’de. 30 tane büyükşehirin en büyük sorunu ekonomi” diye konuştu.

BELEDİYE 8 AYDA 7 MİLYON TL ZARAR ETTİ

Konyaaltı Sahil Projesi’nin Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne maliyetinin 254 Milyon TL olduğunu ve 8 ayda 7 Milyon TL belediyenin zarar ettiğinin altını çizen Dr. Cem Oğuz, “Boğaçayı Projesi’nin maliyeti 131 Milyon TL ve 8 aylık süreçte 12 Milyon TL bölgenin bakımı için belediye harcamıştır. 254 Milyon TL para harcanan projeden 7 Milyon TL’de zarar etmişiz ve her yıl bu zarar katlanarak artıyor” dedi.

BOĞAÇAYI’NDA 15 BİN KAMYON MALZEME BİRİKTİ

Boğaçayı Projesi’nde denizi içeriye almanın kıyı erozyonuna (kumsal kaybına) neden olduğunu kaydeden Dr. Oğuz, “Burada 13 bin metreküp beton dökülmüş, 660 bin metreküp kazı yapılmış, bu 44 bin kamyona eşit durumdadır. Kamulaştırmasız olarak vatandaşa ait alan da kullanılmış yani herşey problemli” dedi. Burada Lagün oluştuğunu ve kurak mevsimde sucul bitkilerin hertarafı sardığını, dipte çamur meydana geldiğini ve hidrojen sulfur nedeniyle koku oluştuğunu, göletteki suda oksijen dengesinin bozulduğunu kaydeden Oğuz, “Boğaçayınıdan Konyaaltı kent meydanına kadar olan kıyıda kıyı erozyonunun ciddi anlamda yaşanacağını, buradaki kıyıyı korumak adına mahmuzların (dalgakıranlar) yapılabileceğini belirtti. Haziran ayındaki bu sorunlar üzerine meslek odaları ve üniversitelerden akademisyenlerin oluşturduğu bir bilim kurulu kurduk, kısa, orta ve uzun vadeli çözümler belirlendi. Çalışmalara başladık. buranın temizliğini de yapıyoruz. Bu projeyi yapan ekiple de görüştük, şuan yaşanan olumsuzlukları proje ekibi de şaşkınlıkla izlediklerini ve öngöremediklerini belirttiler. Gölette projeye göre yılda 34 cm kum-çakıl birikmesi öngörülürken 6 ayda ortalama 1.5 metre kum-çakıl birikmiş durumdadır. Durgun su nedeniyle koku, sinek ve benzeri durumlar yaşanıyor” dedi. Burada asıl meselenin Konyaaltı Sahili’nin feda edilip edilmemesi konusu olduğunun altını çizen Dr. Cem Oğuz, “Antalya’lılar şuna karar verecek, bu gölet için 6.5 kilometre sahili feda mı edeceğiz yoksa bu göleti mi devam ettireceğiz. Kıyı erozyonu tehdit ediyor. Şuan 15 bin kamyon malzeme birikmiş, bu malzemeyi kıyıya taşımamız gerekli, güzelim sahile bunu yapmaya kimin hakkı var?” diye konuştu.

‘İSRAFLAR SÖZ KONUSU’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ‘Planlı, kurallı, kimlikli bir kent’ yaratmalıyız sözlerini hatırlatan Dr. Cem Oğuz, “Burada mevcut durumu ortaya koyduk, olması gerekenleri de ortaya koyduk. Mevcut durumda çok fazla aksaklık söz konusu. Gereksiz  yatırımlar, ekonomik anlamda israflar söz konusu, ihtiyaç olmayan yatırımlara gidilmiş. Gerçekten hem ekonomik anlamda hem de kentte gereği olmayan bir takım uygulamalar ortaya konmuş” dedi. Kentin en büyük iki dinamiğinin tarım ve turizm olduğunu belirten Dr. Cem Oğuz sözlerini şöyle sürdürdü; “Turizm ve tarımı destekleyen, yüksek katma değer üreten bir şehir planlamalıyız. Eğitim, spor, kültür ve sanat odaklı bir kent olmalı, dünya kentiyiz diyorsak bunu planlamalıyız. İki buçuk milyon insanın yaşadığı ve 16 milyon insanın ziyaret ettiği bir kent isek elbette çevre ve doğa dostu bir kent olmalıyız. En önemlisi de insanlar mutlu ve kaliteli yaşamalı. Bunun için de geleceğin Antalyasını planlayalım dedik ve çalışmalarımıza başladık.” Antalyanın yol haritası 5 yıllık stratejik planı hazırladıklarını kaydeden Dr. Oğuz, “Muhittin Böcek Başkanımızın yerelden kalkınma modelini baz alan 77 projesi var. Kente ekonomik katkısı olan, kente katma değer sağlayan ve kentliyi mutlu edecek olan projeleri planladık. 3.4 Milyar TL’lik bir borç olduğunu zannediyorduk açıkçası projelerimizi buna göre de planladık ve 6.2 milyar TL bir borçla karşılaştık. Bu borcu hem temizleyeceğiz hem de kente katkısı olan projeler ortaya koyacağız” dedi.

‘SEÇİME GİRİLİRKEN 32 İHALE YAPILMIŞ, ETİK DEĞİL’

30 Mart öncesi son 5 ayda 32 yapı ihalesi yapıldığını dile getiren Dr. Cem Oğuz, “13 tane büyükşehir 19’u ASAT’a olmak üzere son 5 ayda 32 yapı ihalesi yapılmış. Bu etik olarak doğru bir şey değil. Seçime az bir zaman kala 32 yapı ihalesi gelecek yönetime yapılmış haksızlıktır. 5 tanesi 1 ay öncesinde yapılmış. 32 ihalenin sözleşme bedeli kdv dahil 853 milyon TL. Ancak, yıllara sari 2022’ye kadar tamamlanması öngörüldüğü için fiyat farkıları ile bu rakama çarpı 2 diyebilirsiniz” diye konuştu. Kaş Kınık’ta yapılması planlanan Kınık Hali’ni örnek veren Dr. Oğuz, “Hal yasasıyla hallerin ne olacağını bilmiyoruz, mecliste şu anda. Gerekiyor mu peki? Kınık’ta, zaten 3 tane var aynı bölgede. Kınık, Ova ve Yeşilköy’ü birleştirerek burada bir hal yapalım demişler. 25.12.2018’de ihalesini yapmışlar, 18.03.2019’da işe başlanmış. Yani seçimden 12 gün önce. Sözleşme bedeli 2018’de 255 milyon artı KDV 300 milyon, ancak bitimi 2022’de ve belediyeye bedeli 505 milyon TL. Kentin en önemli ihtiyacı mı? Sözleşmeyi fesih etsek yüzde 5 tazminat doğuyor” dedi.

MOSTAR’A GENÇLİK MERKEZİ İHALESİ

Bosna-Hersek’in Mostar şehrine gençlik merkezi ihalesi yapıldığını dile getiren Oğuz, “Antalya’da bu kadar ihtiyaç varken Mostar’a 19.02.2019’da ihalesi yapılmış, 9 milyon TL artı KDV. Ne gerek var Mostar’da? Antalya’ya yapalım bunu, gerçekten barınma öğrencilerimiz için çok büyük sorun” diye konuştu. Alanyaspor’a yapılacak olan tesis için antrenman sahasına 1568 kişilik tribün planlaması yapılmasını eleştiren Dr. Oğuz, “Alanyaspor’u hepimiz detsekliyoruz, 2018’in 12’nci ayında ihalesi yapılmış ve 2020’de tamamlanması öngörülen 100 Milyon TL’lik bir ihale söz konusu. Tesis elbette yapılsın ama içeriğini kimse incelememiş. Ben projeyi açtım inceledim, antrenman tesisinde 3400 metrekarelik kapalı spor salonunun ne işi var, zaten var kapalı spor tesisi neden tekrar buraya yapıyorsun? Antrenman sahasına 1568 kişilik tribün planlanmış, böyle bir tribüne ihtiyaç var mı antrenman sahasında, daha küçük olabilir? Bu şekilde bir çok proje söz konusu” dedi.

ALTNOVA CEMEVİ PROJESİNİ BAKANLIK İPTAL ETTİ

Kamuoyunda çok konuşulan Altınova Cemevi Projesi’yle ilgili bilgi veren Dr. Cem Oğuz, “Başkan Muhittin Böcek geldi iptal edildi deniliyor, hayır projeyi iptal etmedik. İhalesi yapılmış bunun fakat yüklenici 14.03.2019’da tasfiye istemiş, iki Bakanlıkta bu tasfiyeyi onaylamış. Biz burada ne yapabiliriz” diye konuştu.

400 GÜN SÜRE UZATIMI VERİLMİŞ

Antalya’nın kangren haline gelen eski stadyum alanında yüklenici firmayı tekrar davet ederek çalışmaları sürdürdüklerini belirten Dr. Oğuz sözlerini şöyle sürdürdü; “2002 yılından beri bu alanda projenin gerçekleşmesi için çalışmalar yapılmaktadır. En son 26.04.2017’de ihalesi yapılmış, 360 günde bitirilecek iş için 200 gün süre uzatımı verilmiş, sonra bir 200 gün daha verilmiş. 12.07.2019’da bitmesi gerekirken tamamlanamamış. Geçen gün bazı medya kuruluşlarında eski başkanımızın demeci var, ‘ben her şeyi bitirdim bir şeyi yapamıyorlar’ gibi, gerçekten çok üzüldük. 14.Mart.2019 da yüklenici firma tasfiye istiyor. Işin yüzde 52’sine gelinmiş Yükleniciyi tekrar davet ederek işe başlandı. Bir ay sonra Aslanlıyol’un sol tarafını açmış olacağız ve Altınportakal’ın film gösterimlerini yapacağız. Başkanımızın titizlikle durması sayesinde Antalya’yı büyük bir kangrenden kurtarıyoruz ve Şubat ayında tamamını açmayı hedefliyoruz.”

PROJELERDE İYİ BİR PLANLAMA VE YÖNETİM YAPILAMAMIŞ

Projelerin kötü planlandığını ve incelenmeden hayata geçirildiğinin altını çizen Dr. Cem Oğuz, “Antalya Camii ve İslam Eserleri Müzesi’nin projenin tamamlanma bedeli 300 Milyon TL. Çok büyük bir kompleks ama henüz yüzde 13 civarlarında” dedi. Dr. Oğuz, “Güneş Mahallesi’nde bir kentsel dönüşüm alanı daha mevcut, burada da şöyle bir problem söz konusu, yapıları yüklenici bulmadan yıkıp ev sahiplerini kiraya göndermişler. İki kez ihalede yüklenici bulunamamış, durum ortada” diye konuştu. Konyaaltı Sahil bandında bir işgal sorunu yaşandığına yönelik soruya cevap veren Dr. Oğuz, “Konyaaltı’nda bir alan yönetimi var belirli bir kurum kuruluş temsilcilerinden oluşan. Bu yaz sezonunu geçirdik, yazın kamuoyuna da yansıyan müdahalelerimiz de oldu aynı zamanda. Önümüzdeki dönemde de bu alanda işgalin yaşanmaması adına planlamamızı yaptık” dedi. Tasarrufla işe başladıklarını kaydeden Dr. Cem Oğuz, “Belediyenin her biriminden başlayarak küçük dokunuşlarla çok ciddi tasarruflar ettik. Devam eden ancak rantabl olmayan projeler mevcut, gereksiz maliyetler, gereksiz yapılaşmalar var. Küçük revizyonlarla bunları da işlevsel hale getiriyoruz. 3. Etap Raylı sistem inşaatımız hızlanarak devam ediyor, 2020 yılından itibaren Muhittin Böcek başkanımızın projeleri hayata geçecek, bunlarla ilgili etüt, plan, projeler, izinler, kaynak yaratma gibi hazırlıkların tüm hızıyla devam ediyor” diye konuştu. Toplantı, soru ve cevapların ardından sona erdi.

Detaylı bilgi için;

Ebru ÇENGELOĞLU YILDIRIM

Basın Danışmanı

E-mail: basin@ansiad.org.tr  

Tel: 0242 3120303

Fax: 0242 3215511